Ubikinoni eli koentsyymi Q10 on elimistön itse tuottama rasvaliukoinen antioksidantti, joka on välttämätön lihassolujen energia-aineenvaihdunnalle. Elimistömme tuottaa ubikinonia ja kehon oma synteesi muuntaa sen ubikinoliksi, joka on ubikinonin imeytyvä muoto. Tämän synteesin aktiivisuus kuitenkin vähenee iän myötä. Kun elimistön oma ubikinolintuotanto vähenee, sydän tuottaa vähemmän energiaa, ja siitä tulee heikompi. Aineenvaihduntamme hidastuu iän myötä, ja siten myös kehon oma ubikinolin tuotanto laskee voimakkaasti. Esimerkiksi 40-vuotiaalla on noin 30 % vähemmän ubikinolia sydänlihaksessaan kuin 20-vuotiaalla. Ikääntyessämme elimistön ubikinolipitoisuus jatkaa laskemistaan ja lihasten toimintakyky heikkenee.

 

Sydän tarvitsee ubikinolia

Sydänlihaksessa on kehomme suurin pitoisuus ubikinolia, ja siksi sitä kutsutaankin ”sydänvitamiiniksi”. Ubikonoli imeytyy ja vaikuttaa välittömästi ja tehostaa lihasten, varsinkin sydänlihaksen, toimintakykyä. Se on voimakas rasvaliukoinen antioksidantti, joka lievittää kroonista väsymystä, fyysistä stressiä ja henkistä ahdistusta. Se myös vähentää tehokkaasti elimistöä rappeuttavaa hapettumista ja kehon tulehdusta. Stressi vahingoittaa sydäntä ja heikentää sen toimintakykyä. Ubikinoli vahvistaa sydäntä sekä hillitsee verisuonien tulehdusta ja veritulpan syntymistä. Se myös suojelee LDL-kolesterolia hapettumiselta, laskee kokonaiskolesterolia ja suojelee statiinien käyttäjiä niiden aiheuttamilta lihasvaurioilta.

 

Statiinien aiheuttama sivuvaikutus on ubikinolin puute

Kolesterolia alentavia statiineja käyttävän tulisi kiinnittää erityistä huomiota veren ubikinolipitoisuuteen. Statiinit estävät kehon omaa luontaista ubikinolin tuotantoa, koska niillä on yhteinen tuotantopolku maksassa. Jatkuva statiinien käyttö voi aiheuttaa puutostilan, varsinkin vanhemmilla ihmisillä, jolloin seurauksena on lihasvaivoja, kipua, kramppeja ja alentunut lihasvoima. Sydämen vajaatoiminnan yhtydessä statiinien aiheuttama ubikinolin puute voi johtaa henkilön tilan huomattavaan heikentymiseen.

 

Ketkä hyötyvät ubikinolista?

Ubikinoli on tarpeellista myös nuoremmille, jos heidän elintapansa ovat kuluttavia ja stressaavia tai jos he harrastavat voimakasta urheilua. Myös kaikki ne, jotka haluavat aktiivisesti tukea sydämensä terveyttä tai joilla on suurentunut sydän- ja verisuonitautien riski, hyötyvät ubikinolilisästä.

 

Vapaa-ajan urheilijat ja ammattiurheilijat

Ubikinolin päivittäinen käyttö vähentää selvästi treenauksesta aiheutuneita mikrovaurioita ja nopeuttaa niiden paranemista. Tällöin urheilijat ovat treenin jälkeen vähemmän väsyneitä. Jo yhden ubikinoliannoksen jälkeen on havaittu selkeä suorituskyvyn parantuminen. Ubikinoli on luonnollinen ravintolisä ilman sivuvaikutuksia, se antaa voimaa ja kestävyyttä ja nopeuttaa palautumista. Se ei kuitenkaan ole mikään doping-aine, joten se soveltuu myös urheilun ammattilaisille.

 

Suoja stressin haitallisia vaikutuksia vastaan

Ihmiset kärsivät usein työstressistä, heitä kuormittavat myös perhe- ja talousasiat ja he saattavat tuntea itsensä jopa loppuun palaneiksi ja uupuneiksi. Sopiva määrä stressiä motivoi ihmistä, mutta pitkäkestoinen stressi kuormittaa ja vahingoittaa terveyttä. Stressitilanteissa tarvitaan enemmän ravinteita, jotka tukevat kehoa tärkeissä aineenvaihdunnan toiminnoissa. Ubikinoli auttaa ehkäisemään pitkittyneen stressin aiheuttamia, terveydelle haitallisia vaikutuksia. Se edistää solujen terveyttä, parantaa solujen energiantuotantoa ja lisää suorituskykyä. Sen lisäksi ubikinoli vähentää stressin aiheuttamaa kroonista väsymystä.
 
***
 
Tämän artikkelin on kirjoittanut tuoteasiantuntija Jarmo Hörkkö ja se on alunperin julkaistu ketjumme Aito hyvän olon kaupan blogissa https://aitokauppa.fi/blogi
aito_wp