Meidän tarinamme alkoi 36 vuotta sitten, lokakuussa 1987.

Kouvolan ydinkeskustassa oli 1980-luvun lopulla kova pula vapaista liikehuoneistoista. Ripaus onnea oli kuitenkin perustajan Tarja Saaren puolella ja ensimmäinen pieni, noin 20m2 suuruinen liiketila löytyi Kauppalankadulta Lasipalatsin sisäkäytävältä.

 

Luontaistuotteiden nousukausi Suomessa

Luontaistuotteet olivat vielä 80-luvulla suhteellisen uusi asia Suomessa. Euroopassa, varsinkin Saksassa, toimiala oli tunnettu ja suuressa nosteessa. 90-luvulla ala alkoi kasvaa voimakkaasti myös Suomessa. Luontaistuotekauppoja perustettiin kaikkiin suurempiin kaupunkeihin ja kuntakeskuksiin. Liikkeet ketjuuntuivat yhteisostoja ja alan osaamista kehittääkseen. Kauppojen valikoimat laajenivat ja monipuolistuivat, kun ravintolisien rinnalle tulivat myös muut ekologiset terveystuotteet. Osa 90-luvun hittituotteista ovat edelleen suosittuja esim. rautajuoma Kräuterblut-Saft, Vogelin Bio-Strath (nykyisin pelkkä Strath, koska Bio-sanaa ei saa käyttää), Carmolis, Karin Havupuujuoma, valkosipulikapselit ja silica eli piihappogeeli.

Myynti kasvoi myös Kouvolassa ja samalla kasvoi tarve suuremmalle liiketilalle. Onnetar oli puolella, kun samasta Lasipalatsista löytyi suurempia liiketiloja.

 

Kaikki järjestyy

Vuonna 2000 tilanne muuttui radikaalisti, kun Kesko ilmoitti ostaneensa koko Lasipalatsin kiinteistön ja sijoittavansa siihen urheiluliike InterSportin. Kaikkien Lasipalatsissa toimivien 13 liikkeen tuli muuttaa pois kolmen kuukauden kuluessa. Tuli tiukka paikka: Kouvolan ydinkeskustassa ei ollut tarjolla yhtään vapaita liiketiloja! Monen unettoman yön jälkeen Onnetar johdatti Ruotsiin, 1500-luvulta peräisin olevaan Mauritzbergin linnaan, mistä entinen kouvolalainen ja linnan omistaja Liisa Lipsanen vastasi puheluun. Tapahtumaketju johti nopeasti liikehuoneistokauppaan, missä Kouvolan Luontaistuote Oy osti perinteisen Vaateyhtiö Seppälän omistamat toimitilat Lasipalatsin vierestä. Tässä samaisessa liiketilassa olemme olleet nyt jo 23 vuoden ajan. Ja edelleen useampi asiakkaamme käyttää tilasta nimitystä ”Seppälän talo”.

 

Muutos

Tarja pyöritti kauppaa menestyksekkäästi. Vuonna 2015 hän alkoi kuitenkin jo haaveilla vapaudesta, elämästä ilman työntekoa. Ja taas puuttui Onnetar peliin. Käsittämättömien sattumien kautta kuulin (kaverin miehen työtuttavan yhteiskumppanin kautta) Tarjan haaveista jäädä eläkkeelle, ja että kauppa tarvitsisi jonkun, joka jatkaisi Tarjan elämäntyötä. Emme tunteneet toisiamme, emme edes olleet koskaan kuulleet toisistamme mitään. Olin alkuvuodesta 2015 alkanut opiskelemaan Luontaistuotteiden peruskurssia Provitassa, joka valmensi terveystuotealan myyjiä. Opiskelut olin aloittanut vain, kun olin kiinnostunut alasta ja halusin tietää lisää  - minulla ei siis ollut harmainta hajua mihin kaikkeen se vielä johdattaisi. Työskentelin tällöin markkinointitehtävissä puutarha-alalla, ja ollut samaisessa työssä jo 13 vuoden ajan.

Ja niin vain asiat loksahtivat paikoilleen kuin itsestään! Tapasimme Tarjan kanssa, ja molemmat olivat vakuuttuneita jo ensimmäisen tapaamisen jälkeen, että tämä se on: Tarja minusta ja minä kaupan pyörittämisestä! Aloitin työt kaupalla lokakuussa 2015. Puolen vuoden ajan opettelin "tavoille” ja itselleni uutta alaa. Kasvimaailmassa pyörittiin edelleen, mutta koristekasvit vaihtuivat rohdoskasveiksi. Tarja jäi kokonaan eläkkeelle huhtikuussa 2016, ja kaupan vetovastuu siirtyi minulle. Jatkoin opiskelua, ja valmistuin Fytonomiksi, joka on luontaistuotealan ammattinimike ravintolisä- ja rohdosasiantuntijalle.

 

Tänä päivänä

Tänään, lokakuussa 2023, takana on kahdeksan antoisaa ja rikasta työvuotta. Edelleen olen vakuuttunut, että tämä se on!

Asiakkaiden kohtaaminen ja auttaminen on työssä parasta. Se, kun onnistut auttamaan ja suosittelemaan juuri ne oikeat tuotteet ja antamaan juuri ne oikeat vinkit.

Tänään, lokakuussa 2023, kauppa on edelleen 100 % paikallinen, Kaakkois-Suomen suurin yksityinen luontaistuotekauppa.

Suurin kiitos näistä vuosista kuuluu teille Asiakkaamme.
Ilman teitä ei olisi meitä <3

 

Vilpittömästi kiitollisena
Piia


Terhi Suur-Nuuja